Lasersko graviranje? Pozovite nas!

+381 (0)37 442 558

Laseri - opšti pojmovi - lasersko graviranje

LASER je reč koja je nastala od engleskog opisa pojačane svtlosti pomoću stimulisane emisije zračenja (Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation)

To je uredjaj za stvaranje i pojačavanje koherentnog elektromagnetskog najčešće monohromatskog, usko usmerenog zračenja. Zasniva se na kvantnim pojavama pri prenosu energije zračenjem. Izmena energije zračenja s atomima ili molekulima aktivnog medija u laseru (plin,kristal,plazma), umesto apsorbovanjem i spontanom emisijom zračenja, odvija se stimulisanom emisijom. To se zbiva kada se na atom ili molekul u pobudjenom stanju, to jest u stanju u kojem su elektroni na vi{em energetskom nivou, deluje dodatnim izvorom energije (na primer bielom svetlošću ili elektromagnetskim poljem). Time broj atoma u pobudjenom stanju N2 postaje veći od broja atoma u nepobudjenom stanju N1. To se naziva inverzija populacije. Za prelaz u pobudjeno stanje fizikalno je nevažno kojim je putem i načinom dovedena energija, dok kod prelaza iz pobudjenog u nepobudjeno stanje nastaje kvantni skok, to jest emisija fotona kojima energija odgovara razlici energetskog nivoa. Generalno vredi Boltzmannov zakon:

2H2 + O2  →  2H2O

Molekuli su suviše mali da bi se videli golim okom. Dimenzija su od 0,1 do 100 nanometara (0,0000000001 do 0,00000001 metara) mada ima i izuzetaka. Recimo makromolekul DNK kad bi se izvadio iz jedra ćelije i razmotao dostigao bi dužinu jednog do dva metra. Medjutim i tada bi bio nevidljiv jer bi njegovo 'vlakno' bilo prečnika svega 0,000000005 m. Zato se za odredjivanje veličine i oblika molekula koriste posebne metode fizičke hemije, a naro~ito instrumentalne metode.

OSNOVNA PODELA LASERA

Pulsni laseri

Laseri sa čvrstom jezgrom

Gasni laseri

Poluvodički laseri

Hemijski laseri

Laseri s bojilima

Laseri sa slobodnim elektronima (ovde možete videti detaljnu podelu)

OBLASTI PRIMENE LASERA

U tehnologiji se laser koristi za finu obradu metalnih površina i za precizno zavarivanje. U telekomunikacijama se koristi modulirano lasersko zračenje za prenos podataka. Pritom se modulacija može postići promenom amplitude (intenziteta) zračenja (što se najčešće koristi zbog jednostavnosti), promenom frekvencije ili promenom polarizacije zračenja. Prenos je moguć direktnim zračenjem ili vodjenjem kroz svetlovode (na primer u telefonskim vodovima). U medicini laser služi ponajviše kao hirurški instrument za precizne operacije (na primjer oka) ili dermatološku obradu, uklanjanje površinskih tumora ili tetovaže, u stomatologiji za obradbu zuba, u meteorologiji za merenje udaljenosti i brzine gibanja oblaka (lidar), u opti~koj astronomiji u uredjaju za kompjutersku korekciju deformacije slike izazvane atmosferskim uticajima, u holografiji, za precizne merne instrumente (na primjer daljinomere), u gradjevinarstvu za poravnanje terena pri gradnji puteva, kod protivprovalnih alarmnih uredjaja, u optičkim čitačima zvučnih zapisa kod CD-a i DVD-a, kod laserskih pisača i kopirnih uredjaja i tako dalje. Zbog niske cene, osobito poluvodičkoga lasera, koristi se na primer i u dečim igračkama.

Posebno značenje laser ima u vojnoj industriji, kao deo daljinomera, označivanja cilja, u telekomunikacijama i za stvaranje zaprečnih polja. U najrazvijenijim zemljama (posebno u SAD-u) radi se na izradi čitača kod balističkih raketa koji bi se sastojao od satelita na stacionarnim putanjama opremljenih laserima velike snage, koji bi mogli uništiti nadolazeće rakete daleko od branjenoga položaja. Takodjer se u astronautici razmatra mogućnost izrade svemirskih letelica s reflektirajućim jedrom koja bi sa Zemlje bila ubrzavana jakim laserskim snopom. Za sada je izradjen superlaki vazduhoplov obložen foto-ćelijama, kojemu električni motor pokreće energija predana laserskim snopom.

Laseri, zbog kvalitete svjetla, koje daju danas primjenjuju u gotovo svim ljudskim djelatnostima. Laseri s krutom jezgrom (posebno Nd:YAG) se koriste za rezanje, bušenje i zavarivanje. Zbog kolimiranosti laserskog zraka, moguće je postići veliku preciznost prilikom obrade materijala, pa se često laseri koriste u hirurgiji; npr. moguće je laserom obraditi kapilar u oku bez oštećenja okolnog tkiva i bilo kakve operacije na oku. Laserima se može liečiti i kratkovidnost i dalekovidnost, obradom očnog sočiva. Laserima se je moguće i spaliti mastilo  na papiru, a ostaviti papir neoštećen. Stoga se laser danas u sve većoj meri koristi i za čišćenje umetničkih dela poput slika, skulptura od kamena ili metala.

O nama

Preduzeće “VEMA” osnovano je 1993. godine. Osnovna delatnost od daleke 1993. godine bila je uvoz robe, uglavnom ručnog alata i instrumenata za ispitivanje struje i strujnih veličina.

2003. godine, posle višemesečnih pregovora sa kompanijom EPILOG LASER Corporation

Opširnije...

Kontaktirajte nas

Adresa: Prvomajska 56a, Kruševac, Srbija

Email: vema.els@mts.rs   Tel: +381 37 442 558

Tehnička podrška

Email: vema7@ptt.rs   Tel: +381 37 442 558

Truck

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet.

Storage

Vero eros et accumsan et iusto odio dignissim qui blandit praesent luptatum zzril delenit augue duis dolore te feugait.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore magna aliquam erat volutpat. Ut wisi enim ad minim veniam, quis nostrud exerci tation ullamcorper.